|      |      |      |      |      |      |      |   
ŠTO POSJETITI NA OTOKU KRKU?


GRAD KRK

Trg Kamplin

Na Kamplinu se nalazi Frankopanski kaštel, nekada važni fortifikacijski objekt u funkciji obrane grada, danas je obrambene zadaće zamijenio kulturnim sadržajima. Na starijim rimskim zidinama izgrađen je veći dio utvrde krčkih kneževa u drugoj polovici XIII. stoljeća, dok se četvrtasta kula najbliže katedrali nalazi u upotrebi od 1191. godine kao Frankopanska sudnica. Na samom trgu ili unutar kaštela održavaju se koncerti klasične glazbe, kazališne predstave i jazz festival. 


Krčka katedrala


Ranokršćanska bazilika izgrađena je u V. stoljeću na mjestu rimskih termi. Tijekom godina koje su dolazile na katedrali su se ocrtavali razni stilovi, romanika, gotika, renesansa, barok, pa sve do danas. Obnovom crkve u lijevoj bočnoj kapeli otkriven je mozaik termi koje su bile pretvorene u krstionicu, u kojoj su se uranjale odrasle osobe prilikom krštenja.
Zanimljiv je i jedinstveni kapitel na prvom stupu kojim dominiraju ranokršćanski simboli–  ptice koje jedu ribu.
Na katedralu se prislanja ranoromanička crkva Sv. Kvirina, zaštitnika grada. Neobična crkva jedinstvena je na širim prostorima zbog svoje dvije razine (prizemlje i kat), te se kao zanimljivost navodi da su u doba Frankopana u prizemlju misi prisustvovali osuđenici iz obližnje sudnice. Ovdje se nalazi muzej sakralne umjetnosti koji je zanimljivo posjetiti.


Galerija Stanić

Ispod galerije Stanić na Veloj placi, skriven je dio višeslojne krčke povijesti. Dva kata ispod današnje razine života, počinje priča o razvoju i širenju drevnoga grada. Najstarije otkapane zidine su iz ranorimskog razdoblja, a između tih u rimskom razdoblju porušenih zidina sada je prodrlo more. Ovdje se nalazi i lijepi žrtveni oltar iz Venerina hrama, ne tako lijepe namjene, trag je najstarijeg takvog hrama na Jadranu.  


Rimski mozaik

Ostaci rimskih termi nalaze se u Ribarskoj ulici koja povezuje mala gradska vrata i Velu placu. Mozaik je dobro očuvan i prikazuje morsku mitološku scenu. U središtu je Triton, oko kojeg plešu dupini  i ostala morska bića. Nastao je u I. stoljeću.

 
OMIŠALJ


Crkva Uznesenja Marijina

U crkvi posvećenoj Uznesenju Marijinu, trobrodnoj romaničkoj bazilici smještenoj u središtu mjesta, koja se prvi put spominje 1213., zanimljivo je pogledati triptih na starom oltaru majstora Jacobella del Fiore iz XV stoljeća. Unutar crkve može se vidjeti i dvadesetak ulomaka predromaničkih pletera s kraja VII i početka IX. stoljeća.


Park Dubec

Park Dubec prostire se od zidina Omišlja pa sve do mora, na površini od otprilike 18.000 m2 s uređenim stazama.
 

Starokršćanska bazilika

U uvali Sepen nadomak Omišlju nalazi se starokršćanska bazilika iz V. stoljeća, prema nekim izvorima najveća na Mediteranu.


Fulfinium

Grčki pisac Ptolomej spominjao je grad Fulfinium koji se razvio polovicom prvog stoljeća, no gradu se izgubio trag. Dugo je nagađano gdje  bi se taj grad mogao nalaziti te su ga stručnjaci smještali na razne lokacije otoka Krka. Fulfinium (ili njegovi ostatci) nalazi se i danas u uvali Sepen, na području Mirine pod zemljom, ali i nekoliko metara pod morem. Grad rimskih veterana imao je sve blagodati antičke civilizacije kao što je glavni trg s hramom, stambene objekte građene u nizu, javni vodovod, terme, trgovine...Ostatci Fulfiniuma danas su teško uočljivi jer se nalaze pod zemljom i djelomično pod morem.

 

PORAT (MALINSKA)


Muzej sa sakralnom zbirkom

Porat je smješten na krajnjem zapadu Dubašnice nasuprot Malinskoj. Tu se nalazi frankopanska crkva Sv. Marije Magdalene uz koju je izgrađen samostan otaca trećoredaca, a u kojem je danas uređen muzej sa sakralnom zbirkom kao i uporabnim predmetima iz svakodnevnog života ovoga kraja.

 

GLAVOTOK (MALINSKA)


Sveti Krševan

Ranoromanička crkvica Sv. Krševan nalazi se iznad uvale Čavlena. Prema pričama otočana to je zavjetna crkvica pomoraca i ribara. Put do crkvice Sv. Krševana možete pronaći iz Glavotoka, odakle fratri uz obalu obilježavaju stazu ili iz mjesta Milohnići odakle vas vode pravi putokazi.

 

KORNIĆ


Sveti Dunat

Na putu od Krka prema Puntu, na samom dnu puntarske uvale stoji crkvica Sv. Dunat. Izgrađena je negdje u XII. stoljeću. Crkva ima veliki značaj te je jedan od najpoznatijih sakralnih spomenika na hrvatskoj obali, zajedno sa crkvama u Zadru i Ninu.

 

OTOK KOŠLJUN


Otočić Košljun je jedinstveno kulturno-povijesno mjesto koje bi svakako trebalo posjetiti za boravka na Krku. Nalazi se u puntarskoj dragi, udaljen oko 800 metara od Punta. Do njega se može doći, po povoljnoj cijeni, taxi brodovima iz Punta. Na Košljunu se nalazi franjevački samostan u kojem su redovnici od vremena sakrili brojne stoljećima prikupljene vrijednosti i sačuvali ih do danas.


Muzej s etnografskom zbirkom

S lijeve se strane nalazi muzej s etnografskom zbirkom koja sadrži brojne predmete krčkih ribara i seljaka, koji su bili u upotrebi krajem XIX. i početkom XX. stoljeća, te narodne nošnje s područja cijelog otoka Krka.

 

JURANDVOR (BAŠKA)


Crkva Sv. Lucije

Ovaj i danas poljodjelski kraj proslavilo je selo Jurandvor otkrićem značajnog spomenika hrvatske pismenosti. Kamenu ploču dužine 199 cm i visine 99 cm s glagoljskim tekstom u 13 redaka, pronašao je jurandvorski bogoslov Petar Dorčić godine 1851. na tlu bivše benediktinske crkve Sv. Lucije. Ležala je u crkvici poput nadgrobne ploče preko koje su prelazili vjernici što je uzrokovalo znatna oštećenja. Ovo je jedan od najstarijih zapisa na hrvatskom (starohrvatskom) jeziku, koji je proslavio malo krčko selo, pretvorivši ga u ikonu hrvatske kulture i pismenosti.

 

BAŠKA


Zavičajni muzej Baške

Zavičajni muzej Baške koji se nalazi uz župnu crkvu Sv. Trojice, izložio je umjetničko i etnografnsko blago ovoga kraja, koji su vrijedni Bašćani skupili i spasili od propadanja. Muzej je otvoren 1970. godine, te pokazuje izvorne bašćanske narodne nošnje, posuđe i brojne druge izloške, koji su nekada bili u svakodnevnoj uporabi.


Vela i Mala luka

Za put u Velu i Malu luku treba se opremiti hranom i tekućinom jer se preko 6 kilometara staze penje na 300 metara visine pa se spušta do mora, pa onda na 112 metara, a treba sačuvati nešto snage i za povratak. Ako niste ljubitelj ovakvih pothvata, postoji jednostavniji, ali manje atraktivan način (nedostaju fantastični vidikovci). Iz luke u Baški plove taxi brodovi, prije podne iz Baške u Velu luku, a poslije podne se vraćaju natrag.
Ovdje je predivna plaža na kraju koje se nalazi izvor pitke vode.

 

VRBNIK


Crkva Sv. Marije

Na uzvišenom dijelu u sredini nalazi se župna crkva Sv. Marije koja se spominje već godine 1325., a posjeduje vrijedne glagoljske rukopise. Zvonik crkve izgrađen je 1527. i daje prepoznatljiv izgled mjestu. U Lapidariju uz zvonik nalazi se izložba fotografija o bratovštini Sv. Ivana Krstitelja – Kaparima.


Knjižnica obitelji Vitezić

Od važnijih podataka valja spomenuti Knjižnicu obitelji Vitezić na Placi Vrbničkog statuta 4, koju su krčki biskup Ivan Vitezić i njegov brat dr. Dinko Vitezić, narodni zastupnik, sakupili  i ostavili gradu Vrbniku. Knjižnica sadrži više od 10 000 naslova od kojih je najvrijedniji jedan od dva primjerka atlasa svijeta Johanna Davida Kochlera.  


Najuža ulica

Mir mnogih primorskih mjesta, osigurale su njihove uske ulice. Rađene su prema zahtjevima nekog drugog vremena, pa njima ne mogu prolaziti automobili. Nekim ulicama ne mogu prolaziti ni motori, no u Vrbniku jednom uličicom ne mogu proći ni svi ljudi. U sklopu uličica od place desno, pronaći ćete po tvrdnji mještana, najužu ulicu na svijetu. Grškovićev prolaz kod kućnog broja 14 krije još jedan prolaz koji se naziva «klančić».

 

DOBRINJ


Muzeji

Etnografski muzej na prilazu placi, marljivo sakupljana i sačuvana bogata je pučka riznica otočkih rukotvorina, poljodjelskog i ribarskog oruđa, uporabnih predmeta nekadadašnjeg života ovog kraja te cijelog otoka.

Muzej sa sakralnom zbirkom nalazi se iznad dobrinjske place kod crkve Sv. Antona, u zgradi župnog stana i dvorani bivše bratovštine. Otvoren je 1981. godine, a u njemu su izloženi predmeti koji su se čuvali u crkvama, kapelama, sakristijama. Zbirka je podjeljena na srebrninu, drvene predmete, platna i knjige.

 

GABONJIN (DOBRINJ)


Staza glagoljice


U blizini Dobrinja, nalazi se selo Gabonjin. Zanimljiva edukativna šetnja dvjestotinjak metara dugom stazom uz brežuljak prema crkvi Svetog Petra, osim ugodne rekreacije može vam pomoći u svladavanju glagoljice.

Tekst preuzet iz...

    
Prirodne ljepote
Dodatne ponude

Turistička agencija KRK GABER ; Stjepana Radića 30 ; 51500 KRK ; Hrvatska ; info@krk-info.com ; 00385 51 221 676
SiteMap     Web created by MONKEY © 2008. All rights reserved.     SiteMap Generator
 
Cijene su u EUR (Eurima), plative u Kn (Kunama) po kupovnom tečaju HNB (Hrvatske Narodne Banke).
Apartmani Krk • privatni smještaj Krk • apartmani otok krk • turistička agencija Krk • Krčki most • zračna luka Rijeka • privatni smještaj Baška • apartmani Malinska • privatni smještaj Punat • lastminute otok krk • izleti otok Krk • apartmani Baška •