|      |      |      |      |      |      |      |   
KAJ OBISKATI NA OTOKU KRKU?

MESTO KRK

Krška stolnica

Krška stolnica je ob Frankopanskem gradu najbolj znan mestni motiv. V letih, ki so prihajala, so se na stolnici videli različni stili. Romantika, gotika, renesansa, barok in vse do današnjega dneva. Zanimiv in edinstven je kapitel na prvem stebru. Na njemu prevladujeta zgodnjekrščanska simbola-ptice, ki jedo ribo. Na stolnico se naslanja zgodnjekrščanska cerkev Sv. Kvirina, zaščitnika mesta. Kot zanimivo navajajo, da so v času Frankopanov v pritličju bili na maši obsojenci iz bližnje sodne dvorane.  Tukaj je muzej sakralne umentosti vreden obiska

Trg Kamplin

Na Kamplinu se nahaja Frankopanski grad, nekoč pomemben obrambni objekt. Imel je funkcijo, da obrani mesto. Danes je obrambne naloge zamenjal s kulturnimi dogodki. Na starejših rimskih obzidjih je zagrajen večji del utrdbe krških knezov v drugi polovici XIII. stoletja. Štirioglati stolp, ki je najbližji stolnici, je od leta 1191 v uporabi kot Frankopanska sodna dvorana.

Galerija Stanić

Pod galerijo Stanić na Velem trgu je skrit del večslojne krške zgodovine. Dva nadstropja pod današnjo ravnijo življenja se začenja zgodba o razvoju in širitvi starega mesta. Lep žrtveni oltar iz Venerinega hrama, je sled najstarejšega takšnega hrama na Jadranu.   

Rimski mozaik

Ostanki rimskih term se nahajajo v Ribarskoj ulici katera povezuje mala mestna vrata in glavni trg Velu placu. Mozaik je dobro ohranjen in  prikazuje morsko mitološko sceno. V središču je Triton, okoli katerega plešejo delfini  in ostala morska bitja. Nastal je u I. stoljetju.

OMIŠALJ

Cerkev posvečena Marijinem vnebovzetju

Cerkev, ki je posvečena Marijinem vnebovzetju, triladijska romanska bazilika se nahaja v središču mesta. Zanimivo je pogledati triptih na starem oltarju in kovinsko ploščo z reliefi nad oltarjem. V cerkvi si lahko razgledate približno dvajset predromanskih pleterjev s konca VIII. in začetka IX. stoletja. 


Park Dubec

Na severnem delu mesta, ki se imenuje Dubec se nahaja razgledna točka s katere seže čudoviti razgled na Kvarnerski zaliv in Reko. Park Dubec seže od obzidja Omišlja vse tja do morja, na površini približno 18 000 m2 z urejenimi stezami v dolžini 995 metrov.

Starokrščanska bazilika

V zalivu Sepen blizu Omišlja, se nahaja starokrščanska bazilika iz V. Stoletja, po mnenjih nekaterih, največja na Mediteranu.

Fulfinium

Grški pisatelj Ptolomej je omenjal mesto Fulfinium, ki se je razvilo v polovici prvega stoletja. Mestu se je vseeno izgubila vsaka sled. Fulfinium (ali pa njegovi ostanki) se še danes nahaja v zalivu Sepen, na področju Mirine, pod zemljo, pa tudi nekaj metrov pod morjem. Mesto rimskih veteranov je imelo vse blagodati antične civilizacije, kot je glavni trg s hramom, stavbne objekte zgrajene v vrsti, že omenjeni javni vodovod, terme in trgovine. Ostanki Fulfiniuma se danes težko vidijo, zato ker so pod zemljo, delno pa pod morjem. V obdoju njegovega razcveta je bilo morje do dva metra nižje od današnje ravni.

 
PORAT (MALINSKA)

Tukaj se nahaja frankopanska cerkev Sv. Marije Magdalene ob kateri je zgrajen glagoljaški meniški samostan (trečeredci). Danes je v njem urejen muzej s sakralno zbirko, kot tudi z uporabnimi predmeti iz vsakodnevnega življenja tega kraja.

 
GLAVOTOK (MALINSKA)

Sv. Krševan

Nad zalivom Čavlena se nahaja cerkvica Sv Krševana. Danes je izven pomembnejših poti. Pot do cerkvice Sv.Krševana lahko najdete iz Galvotoka, od koder menihi ob obali zaznamujejo stezo, ali pa iz kraja Milohnići odkoder vas vodijo smerokazi.

 
KORNIĆ
 
Na poti iz Krka proti Puntu na samem dnu punatarskega zaliva stoji CERKVICA SV. DUNAT. Zgrajena je nekje v XII. stoletju. Cerkev je zelo pomembna, saj spada med najbolj znane sakralne spomenike na hrvaški obali.
    
KOŠLJUN

Otoček Košljun je edinstven kulturno-zgodovinski kraj, ki bi ga vsekakor morali obiskati, ko ste na otoku Krku. Nahaja se v puntarski dragi, oddaljen je okoli 800 metrov od Punta. Na Košljunu se nahaja fraščiškanski samostan v kateren so menihi skrili od časa številne vrednosti, ki so jih zbirali skozi stoletja in jih ohranili do današnjega dneva. Na levi strani je muzej z etnografsko zbirko, ki vsebuje številne predmete krških ribičev in kmetov, ki so jih uporabljali na koncu XIX. in na začetku XX. stoletja, ter narodne noše s področja celega otoka Krka. V atriju samostana je na sredini cisterna. Pod obokanimi robovi se nahaja zbirka školjk in prepariranih živali, med kteremi so nekatere edinstvene.

 
JURANDVOR (BAŠKA)

Baščanska dolina je postala slavna zaradi odkritja pomembnega spomenika hrvaške pisnosti. Kamenito ploščo dolžine 199 cm in višine 99 cm s tekstom na glagolici v 13 vrsticah je našel jurandvorski bogoslovec Petar Dorčić leta 1851. na tlu nekdanje benediktinske cerkve Sv. Lucije. Ležala je v cerkvici kakor nagrobna plošča čez katero so prehajali verniki, kar je povzročilo precejšnje poškodbe. To je eden izmed najstarejših zapisov na hrvaškem (staro hrvaškem) jeziku, po katerem je zaslovela mala krška vas in ga spremenila v ikono hrvaške kulture in pisnosti.

BAŠKA

Muzej domačega kraja Baške

Muzej domačega kraja Baške, ki se nahaja ob župnijski cerkvi Sv. Trojice, je razstavil umetniški in etnografski zaklad tega kraja, ki so ga pridni Baščani zbrali in rešili od propadanja. Muzej so odprli leta 1970. Prikazuje izvirne baščanske narodne noše, posodo in številne druge razstavne predmete, ki so jih včasih uporabljali v vsakodnevni rabi.

Vela i Mala luka

Za izlet v Velo in Malo luko se je treba opremiti s hrano in tekočino. Več kot 6 kilometrov steze se vzpenja na 300 metrov višine, potem se spušča do morja, potem pa na 112 metrov. Treba je ohraniti tudi nekaj moči za vrnitev. Čo niste ljubitelj takšnih podvigov, obstaja enostavnejši, ampak manj atraktiven način (manjkajo fantastične razgledne točke). Iz luke v Baški plovijo taksi ladje, dopoldne iz Baške v Velo Luko, popolne pa vas peljejo nazaj.

 
VRBNIK

Knjižnica družine Vitezić

Od pomembnejših podatkov je treba omeniti knjižnico družine Vitezić na Placi Vrbničkog statuta 4 (Na trgu Vrbniškega statuta 4) ki sta jo krški škof Ivan Vitezić in njegov brat dr. Dinko Vitezić, narodni zastopnik, zbrala in zapustila mestu. Knjižnica vsebuje več kot 10 000 naslovov, od katerih je najbolj  vreden eden izmed dveh izvodov Atlasa sveta od Johanna Davida Kochlera.

Najožja ulica

Mir številnim primorskim krajem so omogočile njihove ozke ulice. Narejene so po zahtevah nekega drugega časa tako, da se po njih ne morejo peljati avtomobili. Po nekaterih ulicah se ne morejo peljati celo majhni motorji. Skozi eno ulico v Vrbniku ne morejo iti mimo vsi ljudje. V sklopu uličic od trga na desno, boste po trditvah krajanov našli najožo ulico na svetu! Grškovićev prehod pri hišni številki 14 skriva še en prehod ki se imenuje «klančić».       

 
DOBRINJ

Muzeji

Etnografski muzej v bližini trga je marljivo zbrana in ohranjena bogata narodna zakladnica otoških rokodelstev, poljedelskega in ribiškega orodja, uporabnih predmetov iz nekadanjega življenja iz tega kraja in celotnega otoka.

Muzej s sakralno zbirko je nad dobrinjskim trgom pri cerkvi Sv. Antona, v zgradbi župnišča in dvorani nekdanje bratovščine. V njem so razstavljeni predmeti, ki so bili hranjeni v cerkvah, kapelah in zakristijah. Zbirka je razdeljena na srebrnino, lesene predmete, platna in knjige.
 

GABONJIN (DOBRINJ)

V bližini Dobrinja se nahaja vas Gabonjin. Zanimiv poučen sprehod po približno dvesto metrov dolgi stezi po griču proti cerkvi Sv Petra, vam razen prijetne rekreacije lahko pomaga tudi pri obvladovanju glagolice.

 
RUDINE (ŠILO)
 
Tisto kar vsekakor želimo priporočiti, je da pri obhodu otoka Krka obiščete jamo Biserujko. To je edina jama na otoku Krku, izmed njih 50, ki je urejena za sprejem obiskovalcev. Dolžina te majhne s stalaktiti in stalagmiti zelo bogate jame, znaša 110 metrov. Najnižji del jame se nahaja 53 metrov nad morsko gladino. Jama je odprta za obiskovalce od aprila do novembra. 
 
Besedilo iz...
 
Več ukvarja
Kultura in zgodovina

Turistička agencija KRK GABER ; Stjepana Radića 30 ; 51500 KRK ; Hrvatska ; info@krk-info.com ; 00385 51 221 676
SiteMap     Web created by MONKEY © 2008. All rights reserved.     SiteMap Generator
 
Cene so v EUR (Evro), plačilo pa je v KN po odkupnem tečaju HNB (Hrvatske Narodne Banke).
Apartmaji Krk •Baška apartmaji • namestitev Krk •apartmaji na otoku krku • apartmani otok krk • apartmaji v Baški • Krk apartmaji • namesitev otok Krk •počitnice otok Krk • apartmaji Malinska otok Krk • apartmaji Baska otok Krk •apartmaji vantačići •apartmaji Šilo •namestitev Šilo otok Krk •apartmaji Punat